Trav med Kristian

Kristians bästa hästtips

Träning och skötsel av travhästar

Travhästar som tävlar och tränar jättehårt lever ungefär som en elitidrottare gör. För att hästarna inte ska ta skada får de den bästa träning och skötsel de kan få. Detta innebär helt enkelt att tävlande travhästar får motion och dessutom bra skötsel så de ska kunna återhämta sig. Lite av den träning och skötsel som travhästar får är vanligt underhåll. Man kratsar deras hovar, borstar hästen ordentligt, ryktar, svampar av svett och kyler ner hästens ben genom spolning. Träning och skötsel är något som travhästar får dagligen för att må så bra som möjligt. Man kan säga att dessa hästar är bortskämda med underhåll.

Någon som älskar att ta hand om sin häst är Anna Engström som fick drömjobbet många drömde om. Jobbet gick ut på att ta hand om den lilla hästen Vinnie, ATG:s reklammaskot. Annas jobb blir helt enkelt att vara Vinnies assistent. Anna ska utföra den vanliga skötseln, som ryktning och annat underhåll. Dessutom får Anna även följa med Vinnie på hans äventyr och aktiviteter som det innebär att vara en känd liten hästmaskot. Anna fick jobbet främst eftersom hon har stor erfarenhet av just unghästar och Vinnie är bara två år. Med andra ord väntar många år framöver fyllda med äventyr.

Kul med träning och skötsel

Om du själv är intresserad av hästar och vill ha din egen häst får du räkna med träning och skötsel. Träning och skötsel innebär att du får vara nära din häst och ta hand om den. Du behöver inte äga din häst utan kan hyra en häst om det är enklare. Eftersom hästar kräver daglig träning och skötsel får du ställa in dig på att ändra livsstil som hästmänniska. För att få så bra kontakt med din häst som möjligt gäller det att lära dig allt även om hästen som bytesdjur. Förr jagades hästar och de är väldigt rädda av naturen. Om du lär dig hur du hanterar din häst och hur du lugnar den kommer du kommer bättre överens med din nya vän.

Träning och skötsel är viktigt för att hästen ska må bra