Trav med Kristian

Kristians bästa hästtips

Ridsportsguide – hästraser och intressant information

Om du är intresserad av travsport och kanske vill börja spela lite på V75, kan det vara kul att lära sig lite mer i vår ridsportsguide. I vår ridsportsguide har vi samlat bra information om olika hästraser och vad olika begrepp betyder. Dessutom hittar du mer information om exempelvis travbanor i Sverige i ridsportsguide. Du har säkert hört talas om varmblod, kallblod och fullblod. Detta är begrepp som ofta tas upp när man pratar om travsport och om hästsport i allmänhet. När det handlar om trav används nästan bara varmblodiga hästar, hästar som är avlade för just trav och ridsport. Varmblodiga hästar är lättare och smidigare. Kallblod är nästan motsatsen – tyngre och mer rejäla hästar som används främst för att dra vagnar. Förr använde gårdar sig mycket av kallblod eftersom de kunde hjälpa till med jordbruk.

I vår ridsportsguide har vi även samlat information om fullblod. Fullblod är en avel som förekommit längst av alla. Fullblod anses vara en hästras som är mer temperamentsfull och mer svårhanterlig än andra hästraser. Trots detta ska fullblodshästar vara några av de vackraste hästarna i världen. Ofta pratar man om Arabiskt fullblod, dessa hästar är de äldsta framavlade hästraserna någonsin och de härstammar från Mellanöstern. Arabiskt fullblod brukar beskrivas som eleganta och vackra hästar. Idag använder man sig ofta av Arabiska fullblod för att förädla andra raser.

Lär dig mer i vår ridsportsguide

Förutom hästraser ska vi ta upp fler saker i vår ridsportsguide. Just trav är väldigt vanligt i Sverige och vi har många travbanor runtom i landet. Av alla travbanor vi har i vårt avlånga land är Solvalla den största och mest kända. Faktum är att Solvalla är Nordens största arena för hästsport och det hålls flest tävlingar här. Solvalla-arenan är en hel kilometer lång och har en oval form. Hoppas att du fått lära dig en del i vår ridsportsguide.

Ridsportsguide kan hjälpa dig få svar på frågor om hästar